John Grant - bilde - rockefeller

Da jeg gikk fra Rockefeller søndag kveld visste jeg at jeg ikke kom til å skrive om John Grant. Ikke samme kveld. Ikke neste.

Jeg leter fortsatt etter ord store nok til å romme konsertopplevelsen.

Etter konserten på Parkteateret hadde jeg dem. Jeg hadde tårer i øynene som skrev dem for meg.

På søndag var det underveis jeg ble rørt. Underveis jeg hørte lyden av isbre knuse en hel verden. Underveis jeg visste at konserter blir ikke bedre enn dette.

Så var den halvannen timen over. Fortryllelsen forbi. I siste låt. Som ikke var Caramel. Som var en fremmeds ønskesang. Fra en annen tid. I Grants tidligere karriere. Med et annet band…

Det han derimot gjorde frem til da. Med sine islendinger, og ene engelskmann på tangenter, det var vakkert. Mer en vakkert. Det var vondt. De aller vondeste sidene av den største kjærligheten.

Det var den maskinelt myke lyden av Where Dreams Go To Die. Fortapelsen når du må spørre; Why Dont You Love Me Anymore. Forbitrelsen i at It Doesn’t Matter To Him.

Alt fremført av mannen som har gjort det så altfor lett for skribenter som meg å beskrive ham så alldeles korrekt som The Greatest Motherfucker. For John Grant er virkelig det.

Det er i hvert fall svært få nåtidige musikere med samme blikk for livets mørke siders skjønnhet. Og som i tillegg både har stemmen og synthene med seg. Det være seg om det er i såre Vietnam, forskrudde «Pale Green Ghost» eller i kabaret-intensiteten til hovedsettets avsluttende Queen of Denmark.

Dessuten evner han å finne frem de spøkefulle tonene i mellom låtene.

I ettertid har jeg lurt på hvorfor jeg likevel ikke var like himmelfallen som sist da jeg gikk. Sannsynligvis er det sammenlikningen. Og de største forventningene.

John Grant innfridde kanskje ikke forestillingen om mer enn en formidabel gjentakelse. Men jeg vet at avslutningen av Glacier – som også denne gangen var dedikert til homofile brødre og søstre i Russland – er noe av det aller sterkeste jeg kommer til å få oppleve fra en scene.

Mektigere kan ikke musikk gjøres.