Afrikanske toner på Øya

Først publisert hos Spirit 31.07.13

Ben Zabo
Ben Zabo

Hey – Øyafestivalen har tredoblet antall afrikanske artister i år.

Øyafestivalen har tidligere, i likhet med så mange andre populærmusikkfestivaler, høstet kritikk for å være for vestlig sentrerte i sin booking. I år skal de derimot ha ros for å hente inn hele tre afrikanske band.

I fjor var maliske Tamikrest eneste band med adresse Afrika. Og det så noen dager stygt ut for årets fine statistiske vekst da kongolesiske Konono No. 1 nylig trakk seg. De har imidlertid blitt finfint erstattet av Jagwa Music, fra Tanzania. Et band jeg for øvrig finner det langt lettere å feste til, enn den første bookingen.

De to øvrige bandene er Jupiter & Okwess International fra Kongo, og maliske Ben Zabo. Sistnevnte er uavhengig av sjanger en av årets Øya-artister jeg er mest spent på høre. Han har nemlig i motsetning til de fleste andre kjente maliske band ikke røtter i ørkenrock, men har beveget seg i retning 70- og 80tallets afrobeat og funk. Det høres fint ut på plate. Alle rykter hinter derimot at dette er en dans live.

Uansett er disse bandene fine eksempler på at den urbane musikken som kommer fra det afrikanske kontinentet er vel verd å låne så vel øre som dansefot til.

Jagwa Music:

Ben Zabo:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s