Å være en ung mann

Først publisert hos Spirit 20.09.13
nadine-sha

En av årets mest bemerkelsesverdige trender er kvinner, som synger rollen som mann.

Tre av de låtene jeg har likt best de siste månedene har vært laget av kvinnelige musikere. De har alle sunget om hvordan det er å være mann. Ikke sett utenfra, men i førsteperson, entall.

Det nest beste, bitreste sporet på Austras finfin Olympia heter «I Don’t Care (I’m A Man)». Neko Case har låten «Man» der hun ikke tøffer seg når hun sier «I’m A Man/That You Rised Me To Be». Det er så tøff hun er.

Det britiske stjerneskuddet Nadine Shah har en mindre bitende, men mørkere, melankolsk tilnærming til å kle seg musikalsk opp i det andre kjønn.

Britisk presse har vært over seg av godord om hennes debutalbum; «Love Your Dum And Mad». Det kommer til å få en pen plassering når min årsbesteliste skal skrives, også. Det er sterkt, det er sårt, det er savn. I hver ladede undertone er det gotisk lengsel. Og så er det stemmen hennes da.

Platens råeste låt er «To Be A Young Man Again». Her er hun en gammel mann som lengter tilbake til sine glansdager, med alt det erotiske vemod det kunne innebære.

Du får ikke lyst til å bli en eldre mann av å høre den. Men du får lyst til veldig mye annet. Ikke minst å høre mer av Nadine Shah.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s