Årets (kanskje) 50 beste album – en liste og oppsummering 2021

Noen år er. 2021 har vært mye.

Ikke minst har det kommet ut veldig mange gode plater. En stakket stund fikk man også konsertopplevelser, helt som før. Men det var også noen særdeles sterke musikkopplevelser på nedskalerte spillesteder.

På det mer personlige plan ender også året langt lysere stemt enn den mildt sagt mollstemte inngangen. Den korte oppsummeringen av endringene er: Ny jobb. Ny kjæreste. Begge deler i grunn sammenfallende med øyeblikket med et åpnere samfunn. Og noe som gjør det lettere å møte det som uavhengig av hvordan det omskrives er en nedstengning – av langt mer enn det sosiale livet.

Musikalsk sett tar jeg meg i at det også er en slags endring. Jeg har hørt sintere musikk. Mørkere musikk. Musikk i nydelig oppløsning. Ord som holder stand. På albumet som har havnet på 11. plass, i denne utgaven av listen, heter det for eksempel hard core nok:

I want to thank you for letting me see myself
I want to thank you for letting me be myself

Det Turnstile-albumet hørte jeg mye da det kom. Låten oftere. Albumet som topper; Low – «Hey What», hører jeg stadig. Det var det enkleste å plassere. Stille. Støyende. Skurrende. Skjønnhet. Bølgeskvulp og stormflo. (Les fullverdig kritikk i Klassekampen)

Nummer to sov jeg til hver gang jeg var i sommerhuset. Det kjentes riktig, som et slags forspill til morgenbadet, for:

Baby, go get in the ocean
If you’re bruised or scraped
Or any kind of broken
The water, it cures everything

Albumene som følger som nummer tre og fire er egentlig flere. Det er tross alt snakk om Arca, som ga ut en massiv kvartett skiver, som henger sammen med fjorårets. I sum eksepsjonelt, oppdelt. Backxwash har fått den eneste sekseren i avis jeg gitt dette året. Jeg står for den vurderingen. Det er vilt bra.

Bra mener jeg jo også en hel masse annet som ikke er med på denne listen også er. Noen er sikkert bare forglemt. Noe vil om jeg skrev dette om en måned ha byttet plass.

Plutselig hører jeg noe jeg ikke hørt før. Noe minner om noe annet. Minner som ennå ikke har festet seg. Linjer som sitter for fast.

Men nå, nok snakk. Mer lyd. Godlyd. Godt nytt (musikk) år!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s