James Morrison – Et hjerte av soul

Først publisert i Spirit 20.06.12

Søndag gjestet soul-artisten James Morrison Oslo og Norwegian Wood. Jeg møtte den sjarmerende briten et par timer før konserten.

James Morrison Foto: Universal

Det har bare gått to dager siden sist James Morrison gjestet Norge. Den gang var det Ålesund og gatekonsert og han kan ikke få lovprist det norske publikumet nok.

– Vi ville gjøre noe helt annet enn det vi pleier. Og vi fikk den beste konsertopplevelsen på veldig lenge. Ålesunderne var ikke bare entusiastiske, det var et skikkelig rockepublikum. Jeg pleier å klare skape stemningen, men her fikk jeg den, forteller Morrison.

Oppvåkning

James Morrison er aktuell med sitt tredje album; The Awakening. Det viser en mer voksen side av sangeren og låtskriveren, og handler om hans personlige oppvåkning etter at han mistet sin far nesten samtidig med at han selv fikk en datter.

– Denne platen gjenspeiler min personlige reise. Jeg kan ikke si at disse hendelsene utjevnet hverandre, men det å få en datter gjorde sorgen etter min far ble lettere å bære. Det gjorde også at jeg ser hvor jeg vil i livet, og hva som er viktig. Og jeg vil mer enn å skrive bitter-søte sanger om forhold som ryker.

Farsrollen

Datteren har også fått Morrison til å skrive mer om livets lysere sider. I tillegg til at hun lærer ham å være mer leken. Og det viktigste for ham er at han gjør noe som vil gjøre henne stolt. Ikke bare nå, men når hun vokser opp og hører musikken hans. Det gjør at han vil mer enn å være en vanlig popartist.

– Jeg forsøker ellers å skille familielivet så mye som mulig fra arbeidet. Dersom min datter feks var her nå, ville jeg fokusert mer på henne enn å gjøre en god jobb. Det ville ikke være bra, for noen. Det hender selvsagt likevel at hun får være med på tur, men da må det være til sted som også er barnevennlig. Når jeg er hjemme, er jeg derimot helt der for henne, sier Morrison.

Inspirasjon til arbeidet finner han foruten i familien, og forbilder som Stevie Wonder, Van Morrison og Sam Cook, i universelle fortellinger om urettferdighet. Og om enn han nå gjerne forteller historiene utfra at det er lys i enden av tunnelen, er det fortsatt mot hjertesorgen hans tekster trekker.

Fremtidsplaner

Dette ønsker han imidlertid å endre på sin neste utgivelse. Det er nesten så han tripper etter å komme seg i studio, og komme i gang. Han vet imidlertid ikke helt om det for eksempel skal bli en co-produksjon, eller om han selv skal bevege seg mot et mer country / folk-soul uttrykk med mye fingerspill.

– Hjertet mitt får meg til å skrive disse hjerte/smerte-poplåtene. Men jeg vil heller leke og rocke. Og jeg tror jeg nærmere meg det, så kanskje det blir et rockealbum? Uansett: Jeg vil gjøre noe annet enn det jeg er kjent for å gjøre.

Video

James Morrisons siste video; One Life, er den tredje som er sluppet fra The Awakening. Den ble spilt inn på en dag under en jazzfestival. Morrison kan fortelle at det var en enkel idé, uten noen glamorøse fakter. Og at båten for eksempel var ganske råtten. Resultatet ble imidlertid riktig fint, likevel.

Etternote: Siden FB-veggen min understreket at objektivitetsidelaet har falt for lenge siden. Legger jeg såkalt profesjonell distanse til side ved å fortelle at mannen er virkelig så sjarmerende. Og jeg hjerter lett kysset jeg fikk på kinnet da jeg gikk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s