Gledesmenn

Først publisert hos Spirit 02.05.12

Lørdag spilte ghetto-pop-bandet Lukas Graham for 155 heldige på Parkteateret. Jeg møtte disse fire sjarmerende unge danskene over en sen lunsj mandag.

Lukas Graham Foto: Universal

Lukas Graham er sanger og låtskriver Lukas Graham, Lovestick (trommer), Magnum (bass) og Kasper (gitar). De ga nylig ut det selvtitulerte debutalbumet i Danmark, og her i Norge har singelen «Ordinary Things» begynt å få radiotid. Tidligere i år vant de også danske P3s publikumspris med overveldende 53 % av stemmene.

– Det var kjempe gøy! Det at det ikke var en jury av smaksdommere og såkalte musikkjennere, men lytterne som stemte på oss var ekstra morsomt. Vi er folkets menn.

Den store kjærligheten

Suksessen i Danmark har både blitt båret frem – og etterfulgt – av intens turnering. Denne søndagen og mandagen har bydd på den første kjærkomne fritiden siden begynnelsen av februar. Og bandet har fått tid til å se både operaen, festningen, slottsparken og tatt et par øl på Blå. Den ellers manglende fritiden er imidlertid ikke noe gutta klager på.

– Vi er ikke kunstnere. Vi er artister. Vi spiller. Og vi elsker det. Det er hva det handler om: Å gi publikum en kjærlighetshilsen.Vi er en slags moderne trubadurer og gledesmenn.

Alle tekstene til Lukas Graham handler i bunn å grunn også om kjærlighet. Det være seg den bitre eller den elskverdige.

– Sanger om å miste noen, eller å feile, er bare en annen side av kjærligheten. Og noen ganger lærer man av sine feil. Faktisk finnes det ikke feiltakelser, før man gjør noe dumt igjen. Jeg har aldri feilet, men jeg har lært mye, ler Lukas.

Født til å stå på scenen

Låtskriveren kan fortelle at scenetilværelsen liksom lå i kortene. Det var rå rockestjerne eller advokat han skulle bli. Jusstudiet ble påbegynt. Men ettersom det er vanskelig å kombinere lesing av 1300 sider i måneden med spillingen, er studiet lagt på hylla og den klassisk utdannede vokalisten kan konsentrer seg om musikken. Sammen med bandet han beskriver som de beste musikerne han kjenner.

Nedenfor er låta «Drunk In The Morning». Den ble spilt inn hjemme hos Lukas en festlig kveld.

– Alle instrumentene sto der på kjøkkent. Og så fikk vi bare ideen om å spille inn låta. Videoen la vi ut samme kveld, som en prøve på om den funket.

Med over godt over 1 million visninger må det sies at den fungerte. Noe man også kan si om bandets øvrige tilnærming til låtproduksjonen, der nettopp disse live-opptakene har vært viktige.

– Det er altfor mange artister som er gjennomproduserte på plate, men som skuffer når de kommer på scenen. Da kommer ikke folk tilbake. Derfor har det været viktig for oss å vise at vi leverer live. For det er jo spillingen det handler om.

Fra scenen får publikum en mer rockete utgave av ghetto-pop-soundet, som tidvis også kan omtales som som soul. Akkurat hvilken sjanger de tillegges er ikke Lukas Graham så opptatt av. Målet deres er uansett å lage pop til det brede publikum.

Det blir for øvrig mulig å oppleve Lukas Graham live igjen om kort tid. Allerede om en knapp måned er de tilbake til Oslo, da på Rockefeller. Og blant sommerens mange festivaljobber gleder de seg blant annet til Træna.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s