Først publisert hos Spirit 29.03.14

pressebilde Æ

Slik rocketrøst vi trenger

Æ er sanger og låtskriver Erling Ramskjell fra Træna i Nordland. Med seg på sitt femte album; Gjendødsligheta har han altså Dem, dvs venner og to søsken.

Han har også gjort fine ting på utenlandsk siden deres forrige utgivelse; Avvikerrike kom i 2012. Om det er noe av årsaken til at årets album oppleves som både helere og sterkere enn forgjengeren vites ikke. Men at det har vært en utvikling som omsider bør gi nordlendingen langt flere lyttere, er i hvert fall ganske hørbart.

Der mange andre det er naturlig å sammenlikne ham med sysler med stilisert dysterhet, spiller Æ på bredere mellommenneskelig følsomhet. Selv der han drar på som mørkest er folk-rock-melankolien – tittelen til tross – mer liv laga enn dødsromantiserende. Uten at det skal leses som at romantikken er underkommunisert.

Særlig i singelen … Ka enn og Det vi treng er den påtakelig, finstemt, og ikke minst; håpefull.

Men denne skiva skal ikke bare anbefales for sine varmesøkende, dialektfremførte tekster og fraværet av forlystelser i selvmedlidenhet. Den bør sjekkes ut for sine velklingende, vene og vare melodilinjers skyld. Og så de mange sjangerreisende undertonene da.