Feministpop FTW

Lily Allen har gjort det igjen leste jeg.

Og tenkte jeg. Og så tenkte jeg litt til. Til jeg ble usikker på hva det egentlig det er hun gjør.

Det er utvilsomt fengende. Veldig fengende. Og tilsynlatende godt poengtert. Hintene til Robin Thicke og Miley Curys er ikke en gang subtile. De er eksplisitt latterliggjørende.

Samtidig. Det er de samme virkemidlene. De samme avkledde damene rundt hennes tettsittende tildekkethet. (Kommentarfeltet poengter at de andre kvinnen ikke er hvite. Det kan man lese ikke fullt så flatterende inn i den frigjørende kontekst.) Rett nok er det slik at den gråhårede herren forteller hvordan han vil ha det. Men det er ikke noen protest. (Selvsagt stikk til at slikt må til for å komme ut, opp og frem.) Det er en overdrivelse av kvinner i knestående. (Selvsagt også parodisk.)

I tillegg er det en tveegget øvelse å omtale seg selv nedlatende. Det er en kjent subkulturell teknikk for å ta tilbake makten over de degraderende ordene. Det kan ha noe for seg. Det kan også sementere den posisjon man vil fri seg fra.

Kommersielt sett er dette strålende popmusikk. Med et uttalt feministisk budskap. Men hører jeg ikke skikkelig etter, er ikke det jeg sitter igjen med så veldig mye substansielt mer enn det jeg fikk ut av låten hun peker større ballonger til.

Men det er i grunn også fett nok.

PS. Blurred Lines var ment latterligjørende, også. Det så jeg.

2 kommentarer

  • Nei. ikke helt samme svung over som «big dick»…

   Thickes kan jo leses som en latterliggjøring av hans/menns ego. Mens her blir det på en måte latterligjøring av det uperfekte. Litt gøy men mest lytehumor.

   Innser at det jeg finner mest problematisk er at bruk av kvinner illustreres med bruk av andre kvinner. Ikke så mye penere enn dem som gjør det på alvor. På den annen side. Strålende kommersielt tenkt, med det «beste» fra to verdner. Både nakenhet go nei til den. 🙂

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s