Liten klubb, stor stjerne

Først publisert hos Spirit 15.03.12

Den britiske bass-musikk-stjernen Example gjestet Norge og Blå tirsdag. Jeg møtte ham noen timer før konserten.

Foto: Universal

Dette var tredje gang Example, eller Elliot John Gleave som han egentlig heter, besøkte Oslo. Den første gangen var i forbindelse med en klubbkonsert han holdt i 2006, rett etter han var signet til The Streets plateselskap. Den neste var en kortvarig romanse med en norsk jente han hadde møtt på Ibiza. Denne gangen var det altså det i Examples øyne lille konsertlokale Blå som sto på plakaten.

– Det å spille på slike steder er en påminnelse om at ingenting kommer av seg selv, men at man må arbeide for suksessen. Jeg gleder meg, men det er klart jeg foretrekker store klubber og ikke minst, et stort publikum.

Sosiale medier-profil

Og et stort publikum har han, både i England og andre steder. Videoen til singelen «Changed The Way You Kiss Me» har i skrivende stund 29 millioner visninger, og både Twitter og Facbook-kontoene har begge rundet millionen av følgere.

– Jeg oppdaterer dem selv. Det gir meg en unik mulighet til å danne meg et godt bilde av hva lytterne vil ha, uansett om de befinner seg i Tyskland, Sidney, Bangkok, eller Ibiza. Og så kan jeg gi dem akkurat det. I tillegg er det fint å snakke med dem, og jeg forsøker svare alle.

Danse-dop

Ibiza kommer for øvrig stadig opp i samtalen. Kanskje ikke så rart ettersom mye Examples musikk er laget med nettopp denne øya i tankene. Det være seg om den er ment for å spilles der, eller er kommet til ham i etterkant av egne opplevelser derfra. Sistnevnte mener han også er nødvendig for å i det hele tatt kunne lage slik dansemusikk.

– Du må ha vært der og kjent følelsen av å være høy og full og rusa på lyd for å kunne lage slik Dance. Du må ha tatt på rave-stemningen og vært DJ der, for å i det hele tatt kunne forst. Samtidig som du får mest ut av musikken om du tar Extacy og befinner deg på et overfylt dansegulv.

Selv har Example nå sluttet med det meste av festingen. Tidligere ville han gått både full og ruset på scenen, noe som nå er utenkelig. Han har også begynt å trene hver dag, i tillegg til å ha funnet roen med ny kjæreste. Den turbulente tiden, der han både gikk gjennom et brudd og påfølgende utagerende singeltilværelse, har imidlertid resultert i at det neste albumet, hans fjerde, vil slippes alt til høsten.

Rockealbum

Det kommende albumet vil være langt mer rockeorientert, selv om produsentene fortsatt er dance-produsere, som bl.a Banga, Dirty Something og Kill the Noise.

Extreme trekker frem iPhonen, og spiller av 10 sekunder av flere låter, alle med gitar i bunnen:

– Jeg har vært inspirert av de store stadionrock-bandene, som Foo Fighters og Coldplay. Dessuten har jeg alltid likt band som The Strokes, Nirvana og Soundgarden. Så det er disse jeg har hentet lydbildene fra. Tekstene derimot er mer i retning Kasabian. Det kommer til å bli et episk gitar-album.

Det sier denne sympatiske engelskmannen som altså først som 21åring begynte i musikkbransjen. Frem til da hadde drømmen vært å bli filmregissør, og han arbeidet på den tiden også i MTV. Men så laget han en låt, som fikk radiospilling. Derfra har det hele vært historie, som det heter. Det siste albumet gikk rett til første plass i England. Og drømmen nå er å bli headliner på Glastonbury-festivalen og/eller spille på Wembley stadion.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s