dugnadsblogging?

Jeg har med interesse fulgt twitter-diskusjonen i etterkant av Øyvind Berkevams bloggpost Nær fronten i mediekrigen? Der han begrunner sitt nei til gratisblogging for Aftenposten.no

De fleste, men ikke alle har støttet hans standpunkt.

De som ikke har gjort det har bl.a. poengtert muligheten for personlig merkevarbygging ved publisering hos et stort mediehus, som jo Aftenposten.no representerer. En merkevarbygging jeg ikke kan se er annet enn promblematisk, all den tid man fratas muligheten til å også promotere allerede eksisterende blogg. I stedet for å bygge videre på det navn som allerede er opparbeidet, vil man dermed  få en form for kanibaliserig av eget merkenavn. Der den opprinnelige bloggen devalueres, til fordel for paraplybloggen hos mediehuset.

Denne devalueringen av den opprinnelige bloggen, er for øvrig også tydelig i det at det forventes fra mediehusets side, at bloggeren skal gjøre gratisarbeide mot potensiell berømmelse. En slik innstilling er knapt mulig, dersom man ikke allerede anser blogging som kun et verktøy for å nærme seg kjendishimmelen, og kanskje også det ennå gjevere medieuniverset; her forstått som ekte journalistisk vare ved lån av mediehusets (navne-)tyngde til bloggeren.

Denne innstillingen er ikke egentlig overraskende. Og dessverre ikke bare et trist utslag av arroganse. Den er også symtomatisk for en tid der betalingsviljen for godt innhold er krympende på alle fronter. Men det er egentlig en langt større diskusjon enn det jeg har tenkt å skrive om her nå.

Egentlig hadde jeg bare tenkt å dele hva jeg ville gjort. Om jeg hadde fått spørsmålet om å skrive gratis. Et ganske hypotetisk spørsmål egentlig. Men akk så relevant med tanke på min karriere innen dugnadsarbeide på nett. For jeg gjør jo det stadig. Skriver saker jeg ikke får betalt for, i hverken kroner eller øre. Alt sammen fordi jeg synes det er mest gøy.

Men dessverre er jo ikke verden slik at jeg kan bruke all min tid på å ha det morsomt. Jeg må jo også gjøre ting som faktisk gir inntekt. Uten at det nødvendigvis er en motsetning mellom de to. Det beste er jo alltid om de kan kombineres. Noe jeg nå om dagen i stor grad er så heldig at jeg kan gjøre. Og selvsagt, håper å kunne fortsette med. Slik at evt ytterlige skriverier, måtte ha blitt honorert med noe mer enn gjenskinnet fra noen andres merkenavn.

Men igjen. Ettersom det uansett ikke er noe jeg må ta større stilling til i skrivende øyeblikk. Gjør jeg det jeg faktisk har denne bloggen for. Jeg deler en musikkvideo.

I dag et stykke umåtelig sjarmerende irsk rocke-poesi. Som jeg strengt tatt burde ha fått med meg for lenge siden, da albumet kom i mai. Men man rekker jo ikke få med seg alt heller.

Defor. Her er. Villagers – Becoming A Jackal.

4 kommentarer

 1. Takk for spennende post!

  Innen «science blogging» internasjonalt er det stor konkurranse om å trekke de beste bloggerne til sin plattform. Ed Yong som står bak den anerkjent bloggen Not Exactly Rocket Science, har flyttet bloggen flere ganger. Det forunderer meg stort om ikke lønn/penger er involvert.

  På konferansen Science Online, der jeg nylig deltok fikk jeg inntrykk av at «science bloggerne» i avishusene i England er i ferd med å opparbeide seg anerkjennelse på nivå med «science journalistene».

  Vet du noe om hvordan dette er for musikkbloggere internasjonalt?

  Liker

  • Takk, hyggelig du synes 🙂

   Det finnes i større grad anerkjente musikkbloggere internasjonalt, enn det gjør i Norge. Blogglandskapet er i det hele tatt ganske anderledes utenfor Norge og til dels Sverige, ettersom det her har blitt veldig stort fokus på ungpikebloggingen, og i mindre grad den faglige.

   Musikkjournalistikken har generelt sett vært mye preget av gratis/lavtlønnet nerdearebeide. Slik at jeg er usikker på hvor mye penger det ligger i det for selv de større. Men noe vil jeg tro det er, både for de selvstendige og dem som tilknyttet de store avishusene.

   Liker

 2. Takk for kloke tanker rundt debatten. Hadde ikke forventet at det skulle bli så mye oppstyr, men det kan tyde på at det var en debatt som var nødvendig.

  Jeg bruker også bloggen mest til å ha det gøy, og til å komme i kontakt med andre mennesker som har minst like mange bra tips å komme med som meg. Jeg har ikke tall på alle de gode musikktipsene jeg har fått via bloggen, Facebook og Twitter 🙂

  Helt enig med deg ang. Villagers. Veldig bra band. Her er noen godsaker fra Tift Merritt som en fin avslutning på helgen: http://open.spotify.com/user/gaiman77/playlist/4gXGXbs3uKQV78TR6BBv7Q

  Liker

  • Takk selv for å åpne debatten 🙂

   Tror det var på høy tid den kom. Og det er viktig at den fortsetter. For det er uansett problematisk om avishusene baserer seg på andres dugnadsånd for å skape det innhold de lever av.

   Og takker for Tift Merritt! Nydelig 🙂

   Og nok et strålende eksempel på hvordan nettet bidrar til god musikkdeling, for dette hadde jeg trolig ikke hørt om det ikke var for deg! 🙂

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s